Проповідь в день святкуваня Казанської ікони Божої Матері

Во імя Отця і Сина, і Святого Духа!

 «Заступнице Усердная, Мати Бога Вышняго,
за всех молиши, Сына Твоего Христа Бога нашего… »

 Дорогі браття і сестри! Такими словами в нинішній день наша Свята Православна Церква прославляє Божу Матір. Історія Церкви знає дуже багато прикладів заступництва і допомоги Цариці Небесної для підтримки як цілого народу чи міста, так і окремих боголюбивих християн, коли наші предки особливо відрізнялися і твердою та глибокою вірою. Особлива милість Заступниці роду людського проявляється через її святі чудотворні ікони, яких є дуже багато. Однією із найшанованішою ікон являється Казанська ікона Божої Матері. І сьогодні Господь сотворив також велику милість до людей через цю чудотворну ікону.

 В 1579 році у Казані сталася велика пожежа. В ній люди побачили гнів Божий на християн. Народ відразу приніс покаяння і Господь явив свою милість. Один стрілець захотів відбудувати свій дім на місті згорілого. Його дочці Матроні було явління Богородиці, яка наказала повідомити жителям міста, щоб вони взяли її ікону із землі. Дівчина про це спочатку нікому не говорила, а пізніше розповіла своїй матері, яка на це не звернула уваги. Після 3 ведіння Матрона зі сльозами говорила своїй матері: «Я бачила у сні ікону Богородиці, від лиця якої виходило велике світло прямо на мене, готове спалити мене, і я чула голос»: «Якщо ти не розкажеш моїх слів, то я явлюся в іншому місці, а ти помреш». Мати на цей раз послухала дочку і пішла з нею до архієрея розповідати про явління дочці Богородиці, але ніхто цьому не хотів вірити. Прийшовши додому, мати сама почала копати землю на вказаному місці, та нічого не знайшла. Тоді Матрона сама взялася копати і незабаром знайшла ікону Божої Матері. Через деякий час зійшлося багато людей, які поспішали помолитись та приложитись до ікони. Одному старцю Валаамського монастиря було 3 видіння під час Богослужіння. Перший раз він побачив Божу Матір, Іоанна Хрестителя та Святителя Николая, які молилися Спасителю, щоб він зберіг та незалишив Руські землі. Але Спаситель відповів що там багато гріхів та велике беззаконня. Святі та Богородиця продовжували молитися і Господь сказав, що він не залишить наші землі. Під час другого явління старець побачив Божу Матір та Іоанна Хрестителя, які стояли перед престолом і знову молилися про спасіння людей. І Спаситель знову пообіцяв зберегти людей. Під час третього явління Божа Матір стояла перед Сином своїм, зі сльозами молилась і вже хотіла встати на коліна. Спаситель сказав: «Не треба, я знаю як Ти любиш людей і заради молитв Твоїх не залишу їх».

 Заступництво Божої Матері не залишало і наші святі землі, особливо Почаєвську лавру. В цій дорогій і рідній для нас обителі Пресвята Богородиця часто являється не тільки монахам, але й благочестивим мирянам. Одне із близьких до нашого часу явлінь відбулося 1958 році о 4 годинні ранку. Матір Божа явилася над монастирем в чорному чернечому одязі, а в руках Вона тримала омофор. Спочатку її побачив сторож монастиря, котрий розбудив поломників, які приїхали в лавру на молитву. Явління тривало біля 40 хвилин, після чого його закрила чорна хмара. Цим явлінням Цариця Небесна показала, що чекає наш народ велика біда, а зокрема Почаєвських монахів, але вона всіх нас не залишить без свого покрову. Так і сталося: на нашу Православну Церкву відкрилися нові гоніння, зокрема і на Лавру. Та Божа Мати не покинула нас, в цей жахливий для нас час.

 Дорогі браття та сестри! Бачимо яку велику любовь має Божа Мати до людей, ми бачимо скільки у світі є чудотворних ікон Богородиці, скільки відбувається чудес та сцілень, стаємо свідками Цариці Небесної і тут на Почаєвській горі, через її чудотворну ікону. Як тисячі людей приходять сюди з різними проблемами, бідами, а виходять втішеними. Немає жодного православного християнина, який не звертався б по допомогу до Божої Матері. Тож вознесем і ми молтви до Пресвятої Діви, щоб вона нам допомогла у цьому земному нелегкому житті і, щоб по її молитвах та заступництву Господь зберіг нас від ворогів видимих і невидимих. Щоб ми жили по заповідях Божих і наслідували Царство Небесне та славили Бога з усіма святими і Царицею Небесною. Амінь.

Різун Денис

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Святой Симеон Новый Богослов, после высоких видений и откровений, всегда пересчитывал грехи свои, не только делом совершенные, но и в мысли бывшие, говоря так: я грешник в том-то произволением, я грешник окаянный в том-то волею, и подобное.

Преподобный Амвросий Оптинский