Другие статьи

Чем опасны колдуны
Чем опасны колдуны и экстрасенсы (Узнаем правду о ясновидящих, потомственных целителях и колдунах)
Когда исчезает вера, то ее место занимает суеверие. Человеческая душа в этом отношении не терпит пустоты


Опомнись, куда ты идешь?
Опомнись, куда ты идешь?(из писем игумена Никона пьющему человеку)
Я слышу, что ты продолжаешь изрядно выпивать в крайний себе вред. Что ожидает человека на этом пути? Я тебе сейчас напишу


20-летие со дня основания духовного заведения
20-летие со дня основания духовного заведения
Сегодня исполняется 20 лет со дня основания нового духовного заведения, которое сейчас носит название Почаевская Духовная Семинария


Воспитываем детей
Воспитываем детей, но не перегибаем палку
Заботы родителей о родившемся дитяти прежде всего сосредоточиваются на его физическом воспитании, на уходе за телом и питании маленького, еще беспомощного существа.


Какие молитвы угодны Богу?
Какие молитвы угодны Богу?
Состояние духовного огрубления или одичания в современное время очень тяжело и опасно, ибо выйти из него опять на правильную дорогу гораздо труднее, чем встать на эту дорогу только что начинающему новичку.


при выборе супруга или супруги
На что обращать внимание при выборе супруга или супруги
Многие в наши дни при выборе спутника жизни руководствуются двумя основными критериями, которые считают для себя главными: первый - это любовь.


Миссионерство в школах
Миссионерство в школах и других учебных заведениях
За последнее десятилетие в большинстве регионов нашего государства произошли изменения в сфере деятельности образовательных учреждений, связанной с представлением о духовной жизни личности.


Как священник может помочь заключенным
Как священник может помочь заключенным
Работа с режимными учреждениями ГУИН (Главное Управление Исполнения Наказаний) отличается своей особой спецификой

Проповідь на тему: Досягнення святості-ціль життя кожної людини

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

«…будете святи, яко свят есмь Аз Господь Бог ваш».

 Цими словами Господь призиває всіх до святості,в тому числі й нас-людей двадцять першого століття.Виникає запитання:як ми можемо досягти святості, живучи в світі який по словах святого апостола і Євангелиста Іоанна Богослова « весь лежить в злі». Прикладом для нас служать угодники божі,які прожили богоугодне життя та досягли святості.

 Серед святих є царі та слуги,духовні і миряни,вчені та неосвітчені,купці та землероби,чоловіки,жінки,хлопці та дівчата.Тобто в сонмі святих є люди всіх звань та положень існуючих на землі,а отже є й такі,які під час земного життя знаходились в таких життєвих обставинах, в яких знаходимось ми з вами. Звичайно, ми можемо сказатищо світ в якому ми живемо, переповнений спокус.Ми носимо плоть яка нас щохвилини спокушує до гріха.Ми немічні духом,і часто потрапляємо в різні життєві обставини ,в яких майже неможливо противитись гріху.Перелік цих виправдань можна продовжувати до безкінечності,але браття й сестри,давайте подивимось на життя святих.

 Угодники божі як і ми, народились в цей світ від батька та матері.В них також було дитинство,юність,зрілість та старість.Святі жили в цьому ж світі що й ми,ходили цими ж стежками,носили цю ж плоть,яка їх також спокушувала до гріха. Так чого ж тоді нам бракує щоб стати святими?В чому відмінність їхнього життя від нашого?Угодники божі на відміну від нас ревностнобажали спасіння,для чого прикладали великих зусиль.Вони боролися з спокусами,розпинали плоть з страстями й похотями(Гал.5.24.)Також немаловажним являється те ,що святі люди, під час свого земного життя, примирилися із своєю совістю.

 Господь наш Іісус Христос в Нагорній проповіді говорить: «Буди увещаваяся с соперникомтвоим скоро, дондеже на пути с ним, да не предаст тебе соперниксудии, и судиятяпредастслузе, и в темницувверженбудеши; Аминьглаголю тебе: не изыдешиоттуду, дондежевоздаси последнийкодрант» (Мф.5; 25-26). Святі отці під «соперником»розуміють совість,яка нас укоряє коли ми поступаємо противно Заповідям Божим.Нам потрібно примиритись із совістю під час свого земного життя,для того щоб після смерті не попасти в місце віддалене від Бога.

 Щож власне являє собою совість?Совість – це голос Божий,який звучить в серці кожної людини.Наш обов'язок не заглушити його нечистими ділами,але завжди старатись бути в мирі з ним.Чистота совісті відіграє велику роль в ділі нашого спасіння.Про це свідчить слідуюча повчальна історія. Одного разу до старця підійшли два брата.Один з них сказав:Ава!Я пощуся по два дня, і їм по два куска хліба,чи спасу я свою душу?А я-сказав другий,займаюсь рукоділлям,за це отримую продукти харчування та віддаю їх бідним.Чи спасуся я?Старець подумавши сказав:ваші діла добрі та корисні,але якщо при цьому й совість ваша буде чистою перед Богом та ближніми-тоді спасетись.

 Виникає запитання,що ж нам потрібно робити для того щоб завжди мати чисту та спокійну совість?Відповідь на це запитання ми знаходимо в творіннях святих отців.Зокрема святитель Іоан Златоуст говорить:«коли ти ляжеш ввечері в постіль,коли ти залишишся один і ніхто не буде мішати тобі,перш ніж заснути відкрий книжку твоєї совісті та прочитай її,випробуй чи не провинився перед нею в думці,слові,чи ділі».А святий Єфрем Сірін продовжує: «якщо ж виявиться що провинився ,то в цю ж хвилину покрий гріхи чистосердечним покаянням,і дай Господу обіцянку як найшвидше покаятись перед священником».Подібно поступав цар і пророк Давид.В шостому псалмі він говорить: «Утрудихсявоздыханиеммоим,измыю на всяку нощь ложе мое,слезами моїми постелю мою омочу»(Пс.6.7.)

 Тож давайте браття й сестри серйозно замислимося над своїм життям.Чи завжди ми поступаємо так як велить нам голос Божий.Чи не лукавимо ми перед своєю совістю й кажемо:ще сьогодні згрішу-а далі буду жити богоугодним життям,і так повторюється з дня в день.Якщо ж ми помітили за собою подібні вчинки,якщо совість облічила нас в цю хвилину-давайте дамоГосподу обіцянку покаятись,і надалі старатись прислухатися до голосу Божого й поступати згідно його вказівок. А милосердний Господь як люблячий батько,прийме наше покаяння,й по молитвах Богородиці,Волинських святих,змилується над нами грішними й допоможе увійти в Царство Небесне.Амінь!

Козачук Василь

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Приступая к молитвословию, когда бы то ни было, постой немного или посиди, или походи, и потрудись в это время отрезвить мысль, отвлекши ее от всех земных дел и предметов. Затем помысли, кто Тот, к Кому обратишься ты в молитве, и кто ты, имеющий начать теперь это молитвенное к Нему обращение, и возбуди в душе своей соответственное тому настроение самоуничиженного и проникнутого благоговейным страхом предстояния Богу в сердце...

Святитель Феофан, Затворник Вышенский