Другие статьи

Чем опасны колдуны
Чем опасны колдуны и экстрасенсы (Узнаем правду о ясновидящих, потомственных целителях и колдунах)
Когда исчезает вера, то ее место занимает суеверие. Человеческая душа в этом отношении не терпит пустоты


Опомнись, куда ты идешь?
Опомнись, куда ты идешь?(из писем игумена Никона пьющему человеку)
Я слышу, что ты продолжаешь изрядно выпивать в крайний себе вред. Что ожидает человека на этом пути? Я тебе сейчас напишу


20-летие со дня основания духовного заведения
20-летие со дня основания духовного заведения
Сегодня исполняется 20 лет со дня основания нового духовного заведения, которое сейчас носит название Почаевская Духовная Семинария


Воспитываем детей
Воспитываем детей, но не перегибаем палку
Заботы родителей о родившемся дитяти прежде всего сосредоточиваются на его физическом воспитании, на уходе за телом и питании маленького, еще беспомощного существа.


Какие молитвы угодны Богу?
Какие молитвы угодны Богу?
Состояние духовного огрубления или одичания в современное время очень тяжело и опасно, ибо выйти из него опять на правильную дорогу гораздо труднее, чем встать на эту дорогу только что начинающему новичку.


при выборе супруга или супруги
На что обращать внимание при выборе супруга или супруги
Многие в наши дни при выборе спутника жизни руководствуются двумя основными критериями, которые считают для себя главными: первый - это любовь.

Проповідь в день памʼяті Усікновіння глави Іоанна Крестителя

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 Сьогодні Свята Православна Церква молитвенно згадує кінець земного життя Пророка, Предтечі і Хрестителя Божого Іоанна, усікновення його чесної глави. Іоанн проповідував про прихід Господа нашого Ісуса Христа. Він говорив: що ось іде за мною той, у кого я недостоїн розв’язати ремінь на взутті Його. Із Святого Письма нам відомо про те що, Пророк Божий помер мученетською смертю від рук злочестивого правителя Галілейських земель Ірода Антипу, через те що привселюдно облічав Ірода царя в тому що той порушив закон і одружився на дружині свого брата Іродіаді. За це був заточений в темниці. Будучи ув’язненим пророк продовжував проповідувати та облічати царя. Ірод не боявся Бога , але боявся обурення людей котрі вшановували Іоанна за великого пророка, і через це утримувався від убивства Предтечі Господнього.

  Під час святкування Дня Народження Ірода царя, Соломія донька Іродіади, танцювала перед гостями і цим настільки угодила Іродові, що той з клятвою пообіцяв їй дати все чого вона лиш забажає, навіть до половини свого царства. Порадившись з матірю , Соломія попросила голову Іоанна Хрестителя. Вона боялась, щоб цар не передумав дати їй главу пророка, через це квапить Ірода говорячи: «дай мне здесь же» , тобто наказую тобі негайно принеси мені!!! Засмучений цар, заради клятви, повелів катові піти та відсікти главу Предтечі і віддати неї Соломії.

 Ірод засмутився тому що Іоанн Хреститель жив праведним життям , і навіть сам неодноразово прислухався до порад святого. Але через клятву він придав праведника смерті.

 Звідси ми бачимо , що інколи краще порушити клятву, чим заради клятви зробити ще більший гріх. Коли цар Давид був гонимий Саулом, щоб не потрапити в руки ворогів та не загинути, він зі своїми людьми переховувався. Одного дня прийшов до багатого чоловіка якого звали Навал , щоб попросити їжі для себе та супутників, немилосердний Навал не лише відмовив, ай із зневагою віднісся до царя. Тоді святий Давид поклявся вбити його, це було з легкістю зробити царю так як він був озброєним і в гніві здавалося йому це справедливим. І ось коли цар Давид вже збирався виконати свою клятву, до нього підійшла дружина Навала та принесла все що було йому необхідно та смиренно попросила щоб він не причиняв нічого поганого її чоловікові. Таким чином, через велике благочестя цієї жінки, цар Давид відмовився від клятви.

  Хоча Давид і не пролив крові Навала, але порушив свою клятву. Він вибрав менший гріх, тому що «клятвоприступление» являється також великим злом. Господь сказав: «Ни клянитися всяко: Ни небом, яко престол есть Божий: ни землею, яко подножие есть ногама его: ни Иерусалимом, яко град есть великого царя » Тобто Господь забороняє забороняє нам клястися небом, землею та взагалі всім тому що це все творіння рук його, все наше життя залежить від Всемогущого Бога. І якщо ми будемо порушувати цю заповідь, то можемо накликати гнів Божий. Так як Ірод через нерозумно давши клятву пролив кров святого пророка Божого Іоанна. І за це його настигла кара Божа. Його землі були завойовані, а сам був позбавленний влади та всіх царських почестей, і помер разом із Іродіадою страшною смертю.

 Так само і в нашому житті дорогі браття та сестри, щоб оправдати себе перед людьми, в тій чи іншій ситуації, ми починаємо клястися і даємо неправдиві, необдумані обіцянки, для того щоб уникнути суду людського, але забуваємо про суд Божий на якому ми дамо відповідь за кожну нашу обіцянку, клятву і за кожне сказане нами слово. Тож давайте дорогі браття та сестри вознесемо наші гарячі молитви до святого пророка Божого Іоанна, щоб він допомагав нам бути більш уважнішими до слів які ми говоримо, та виконувати наші обіцянки перед Богом та людьми. Амінь.

 Поприк Іван

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Приступая к молитвословию, когда бы то ни было, постой немного или посиди, или походи, и потрудись в это время отрезвить мысль, отвлекши ее от всех земных дел и предметов. Затем помысли, кто Тот, к Кому обратишься ты в молитве, и кто ты, имеющий начать теперь это молитвенное к Нему обращение, и возбуди в душе своей соответственное тому настроение самоуничиженного и проникнутого благоговейным страхом предстояния Богу в сердце...

Святитель Феофан, Затворник Вышенский