Новости семинарской жизни

24.11.2019. Недільне богослужіння в семінарії

12.11.2019. Викладач Почаївської духовної семінарії взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції

10.11.2019. В Почаївській семінарії відбувся духовно-просвітницький вечір

10.11.2019. В Почївській семінарії вшанували день пам'яті преп.. Іова Почаївського

07.11.2019. Почаївська семінарія взяла участь у святкуваннях дня пам'яті ікони Божої Матері «Всех скорбящих радость»

29.10.2019. Вихованці 4-го класу семінарії та студентки 3-го класу регентського училища відвідали святинi Закарпаття

24.10.2019. У Почаївській семінарії звершили пам'ять Собору Волинським святим

20.10.2019. B семінарії відбувся постриг вихованців IV-го класу у чтеці

18.10.2019. Другий клас ПДС відвідав Почаївський історико-художній музей

15.10.2019. Богослужіння в семінарії на Покров Пресвятої Борогодиці

09.10.2019. Богослужіння в день пам'яті св. ап. Іоанна Богослова

27.09.2019. Cвято Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього в семінарії

23.09.2019. При Почаївській семінарії відкрилася недільна школа для дітей

19.09.2019. Ректор семінарії взяв участь у святкуваннях на честь преп..Афанасія Брестського

12.09.2019. Початок навчального року в Почаївській семінарії

10.09.2019. В Почївській семінарії вшанували пам'ять преп. Іова Почаївського

Проповідь на 28 неділю після П'ятидесятниці

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 Сьогодні ми звами браття та сестри зібралися в воскресний день в храмі на молитву під час якої звершується велике чудо, коли Святий Дух нисходить на хліб і вино перетворюючи в Пречисте Тіло і Животворящу Кров Господню називається це таїнство Євхаристією, що означає в перекладі з грецької "подяка".

 Найважливішим богослужінням, яке ми можемо звершити являється, що ми зібралися разом для того, щобподякувати Богу.

 Насправді, бути по-справжньому вдячним Богу виявляється важко. І коли ми приходячи на ісповідь згадуючи свої гріхи, важко усвідомити, який гріх невдячності до Бога і до чого цей гріх приводить людину.

 В сьогоднішньому Євангельському читанні ми звами браття та сестри чули історію як Господь наш Иисус Христос здійснив зцілення десятьох прокажених чоловіків, які заразилися проказою. Йдучи до Єрусалиму проходячи між Самарією і Галилеєю. І коли входив в одне село зустріли Його десять прокажених чоловіків хворих проказою.

 Проказа – це є страшна хвороба, невиліковна протиякої не було способів її лікування. І в наш час теж ніхто не знайшов, як зцілити цю хворобу. Єдине що роблять таких людей ізолюють. Тому, що ця хвороба тим страшна, що людина гниє заживо, а ній навіть і не боляче.

 І так ось десять чоловіків хворих на проказузустріли Иисуса Христа і стали кричати "Иисус наставнику помилуй нас!" Вони звертались здалеку тому, що не сміли підійти ближче по жорстким законам стародавнього часу, якщо вони наближалися на певну відстань до людини, то їх належало закидати камінням.

 Иисус Христос, почувши, як кричать до Нього ці десять прокажених чоловіків, посилає їх до Старозавітного священника "Ідіть покажіться священникові",- говорить Він. Тому, що за Стародавним законом потрібно було показатись старозавітньому священнику. Він визначав, чи бути людині в стані прокажених або бути в нормальному людському суспільстві. Иисус Христос посилає їх до священника. І коли вони йдуть, з ними відбувається диво.Поки вони йшли ця хвороба зійшла з них, відбувається те що неможливо пояснити ніяким людським розумом.

 І ось коли вони побачили, що вони очистились, єдиним серед них виявився самарянин, який побіг назад падаючи до ніг і став дякувати за те, що сталося. Иисус Христос запитав "Хіба не десять очистилось? І не знайшовся між ними щоб похвалу воздати ніхто крім цього самарянина". І Господь сказав до нього:"Встань і йди віра твоя спасла тебе".

 Святитель Ігнатій Брянчанінов приводить нам хороший приклад на рахунок цього повчання. Він радить нам в моменти, коли занурюємося в пручину безпросвітної скорботи і в цей час вже розмові доводи не діють. Він говорить, що слова подяки дивним чином на людcьке сердце подяка з'єднується з молитвою- і в якійсь момент починає стихати скорбота.

 Дорогі браття та сестри давайте з вами задуємся, як ми чинимо, коли нам важко ми звами закликаємо Господа Бога звертаємся до Його молитвою, як стає нам тільки краще ми забуваємо про ту Божу допомогу, яку посилає нам Господь наш Иисус Христос.Господь через цю притчу пропонує нам подивитися на самих себе щоб побачити стан власних душ. Наскільки ми буваємо вдячні Богу.

 Будемо ж браття та сестри намагатися завжди благодарити Бога на прикладі одного з прокажених про якого ми сьогодні слухали Амінь!

Климчук Олексій

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин