Новости семинарской жизни

24.11.2019. Недільне богослужіння в семінарії

12.11.2019. Викладач Почаївської духовної семінарії взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції

10.11.2019. В Почаївській семінарії відбувся духовно-просвітницький вечір

10.11.2019. В Почївській семінарії вшанували день пам'яті преп.. Іова Почаївського

07.11.2019. Почаївська семінарія взяла участь у святкуваннях дня пам'яті ікони Божої Матері «Всех скорбящих радость»

29.10.2019. Вихованці 4-го класу семінарії та студентки 3-го класу регентського училища відвідали святинi Закарпаття

24.10.2019. У Почаївській семінарії звершили пам'ять Собору Волинським святим

20.10.2019. B семінарії відбувся постриг вихованців IV-го класу у чтеці

18.10.2019. Другий клас ПДС відвідав Почаївський історико-художній музей

15.10.2019. Богослужіння в семінарії на Покров Пресвятої Борогодиці

09.10.2019. Богослужіння в день пам'яті св. ап. Іоанна Богослова

27.09.2019. Cвято Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього в семінарії

23.09.2019. При Почаївській семінарії відкрилася недільна школа для дітей

19.09.2019. Ректор семінарії взяв участь у святкуваннях на честь преп..Афанасія Брестського

12.09.2019. Початок навчального року в Почаївській семінарії

10.09.2019. В Почївській семінарії вшанували пам'ять преп. Іова Почаївського

Проповідь на тему: Необхідність послушання Богу!

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 Господь наш Іісус Христос заснував Свою Церкву на землі – як єдиний Богоустановлений організм. Дав їм всі засоби для спасіння душ людських. Одним із багатьох таких засобів являється послушання. Преподобний Силуан Афонський навчає: «Душу послушливого любит дух святой». І сьогоднішнє Євангеліє якраз про це говорить:

 Сімдесят апостолів повернулись з послушання, яке дав їм Господь. Побачивши свого Наставника вони з великою радість звернулись до Нього: «Господи! И бесы повинуются нам о имени Твоем»(Лк.10:17) Чудо, яке трапилося під час їхньої першої проповіді, дуже вразило самих апостолів. Злі духи,які жорстоко мучили людей, стали повинуватись учням Христовим! Як повчають Святі Отці, злі духи робили це не тому, що боялись апостолів, а тому що Господь дав їм владу над ними, як це і надалі видно із подальших Євангельських подій, «Се даю вам власть наступати на змей и на скорпионов и на всю силу вражию»(Лк.10:19), говорить Господь до своїх учнів і тут же застерігає, що не цьому треба радіти, що злі духи покоряються їм, а тому : « Что имена их написаны на небесех». Ось де справжня радість до якої закликає Христос Своїх апостолів, а через них і нас з вами сьогодні!

  Але як же браття та сестри сподобитись цієї радості? Відповідь на це дуже важливе питання для кожного із нас дають нам сьогоднішні перші слова із Євангельського зачала: «Слушающий вас, Меня слушает»(Лк.10:16) – говорить Господь, звертаючись до Своїх учнів. Послушання Богу! Ось це ключ для стяжання цієї радості. І всі ті, хто знаходиться у послушанні в апостолів, у їх послідовників в Церкві ті тим самим знаходяться у послушанні Богу і подражають самому Господу нашому Іісусу Христу, який був послушний Богу Отцю «даже до смерти, смерти же крестныя». Преподобний Феодор Студіт так і говорить: «Послушание стяжавший есть подражатель Христов!»

 Яскравим прикладом істинного послушання також для нас являється Святий Архістратиг Божий Михаїл, пам'ять якого сьогодні звершує наша Православна Церква. Із Святого Письма та передання відомо, що послушання ангелів безперечне волі Божій. Архангел Михаїл перший, який з ангелів проявив це послушання. Саме він під час бунту гордого Дениці виступив протии противників Божих. Цим самим утвердив інших ангелів від падіння.

  Але бувають нажаль випадки, про які говорять інші слова Спасителя: «Отвергающийся вас – Меня отвергает, а отвергающий Меня – отвергает пославшего Меня»(Лк.10:16) Всі ті, хто противиться апостольській проповіді, хто не приймає вчення Православної Церкви тим самим противиться самому Богу. Гірким прикладом можна побачити наше сьогодення, коли люди в наслідування падшому ангелу самі себе відсікають від Бога, від єдинства Церкви та ідуть в розколи та секти. Своїми ділами вичеркують свої імена із книги життя та лишаються радості Царства Небесного!

  Чому ж так трапляється? Якщо немає послушання Богу, то є послушання дияволу і тоді людина приречена на смерть і погибель. Преподобний Ніл Сінайський так і говорить: «Послушание Божьему повелению дарует жизнь и безсмертие, а не послушание – мертвенность и тление» Аналізуючи події, які відбуваються навколо нас – можна зробити висновок, що людина сьогодні ставить «во главу угла» не Христа, а своє «Я», роблячи із себе ідола, сама і собі поклоняється, своїм страстям та гріховним бажанням. І таким чином доходить до того, що перетворюється в противника Бога, починає боротися з Ним, з Церквою, стає бунтівником, таким самим, як Дениця! Ось до якої великої біди може привести гріх та непослушання Богу!

  А як же браття та сестри нам навчитись, щоб завжди бути послушним Богу? Преподобний авва Ісаія дає відповідь: «Предай сердце свое духовным отцам своим и благодать Божия будет обитать в тебе» Предати серце своє духовним отцям – духівникам, ось як здобувається послушання. Авва Іосиф Фівейський говорить: «Кто пребывает в послушании духовного отца и полностью отсекает свою волю, за это он получит высший венец!» І дійсно підтвердженням цих слів є випадок, який трапився одного разу із монахом, який при житті був взятий на небо і побачив там чотири чини. В першиму явився хворий, який благодарив Бога. В другому гостинний чоловік, який приймав монахів та прислуговував їм. В третьому пустинник-отшельник, навколо якого під час земного життя не було ні душі. А в четвертому брат, який знаходився в послушанні своєму духовному наставнику і покорявся йому у всьому заради Господа. Його груди вкрашала золота нагорода і слава його була вище всіх! Побачивши це, монах, взятий на небо запитав: «Чому так трапилось, що він самий молодий, а слава йому більша всіх? І почув відповідь : «Тому, що гостинний чоловік та пустинник по своїй волі здобули чесноти, а послушний повність відсік свою волю і у всьому покладався на Бога і свого духовного наставника і за це йому і слави більше всіх.

 Так само і нам дорогі браття та сестри потрібно відсікати свою волю та повність покластись на Бога, слухатись голосу Церкви, слухати своїх духовних наставників, очищати своє серце від гріха, щоб у ньому була благодать Божа, а якщо буде благодать то і буде тоді і послушання Богу. А хто буде мати цю чесноту, той, як повчає авва Іперехій: «Будет услышан Богом и с дерзновением предстанет перед Распятием»

  Будемо же всі пам*ятати, що тільки через послушання Богу ми сподобимся Царства Небесного, в чому нехай допоможе нам милосердний Господь, молитвами Богородиці, заступнитством Архістратига Михаїла та всіх святих. Амінь!

диякон Iлля Сафонюк

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин