Новости семинарской жизни

26.10.2016. Преподаватели и студенты семинарии приняли участие в конференции: «Духовное и светское образование»

23.10.2016. В Почаївській семінарії звершили пам'ять Собору Волинським святим

21.10.2016. В Почаевской семинарии состоялась встреча с cхиархимандритом Гавриилом (Бунге)

15.10.2016. На свято Покрови Божої Матері в Почаївській семінарії відслужили святкову літургію

01.10.2016. Лекция на тему: «Новые вызовы информационного общества»

21.09.2016. На свято Різдва Пресвятої Богородиці в семінарії відслужили святкову літургію

10.09.2016. Ректор семинарии принял участие в праздновании памяти преп. Иова в Почаевской Лавре

08.09.2016. В Почаевской семинарии состоялись торжества по случаю 10-летия основания семинарского храма

04.09.2016. Єпископ Серафим звершив ієрейську хіротонію

01.09.2016. В Почаївській духовній семінарії розпочався новий навчальний рік

29.08.2016. В день Успіння Божої Матері в Почаївській семінарії відслужили молебень для дітей

23.08.2016. В Почаївській духовної семінарії проходять вступні іспити

Проповідь в день пам'яті святих безсрібреників Косми і Даміана Асійських

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 Кожен з нас, не по чутках, знає, що таке хвороба. Кожен знає, як важко її переносити і як пошвидше хочеться вилікуватись. Нажаль не всі хвороби є виліковними. Часто вони вражають наші душу і тіло і людині доводиться все життя жити в боротьбі з нею. Але чи знаємо ми причину наших хворіб? Насправді причиною більшості хворіб є гріх, який ми створили або можемо створити. Через нього ми отримуємо недуги, які вражають нашу душу і тіло. Ними Господь нас спрямовує до правильного лікування. А як же правильно лікуватися? Перш за все потрібно принести покаяння, яке підсилити постом і молитвою. Хто ж насправді знав, що таке хвороби і як можна вилікуватися від них, так це святі Косма і ДаміанАсійські, які завдяки своєму святому життю, молитві і подвигу могли зцілювати від хворіб усіх людей.

 Святі Косма і Даміан були родом з Асії. Батько їх був язичник, а мати християнка. Дітей своїх вона виховала в страсі Божому і любові до добродіянь. Вони постійно вивчали Священне Писання і маючи любов до людей, що страждають, вони також вивчали лікарську науку. І завдяки такій благочестивості Господь допоміг їм зрозуміти, що хвороби даються за гріхи або для явління Слави Божої. І як Господні лікарі, вони знали, що для того щоб позбутися хворіб, потрібна молитва і покаяння. А за такий їхній благий намір допомагати людям, Бог наділив їх даром зцілення і чудотворіння.

 Допомагали вони усім, але якщо у людини була віра і покаяння, тільки з ними можна отримати зцілення від хворіб. Так одного разу, жінка по імені Паладія, яка декілька років, через гріх, страждала тяжкою невиліковною хворобою, почула про святих цілителів. З вірою у їхню чудодійну силу, вона покликала їх до себе, зо що і отримала зцілення. Таким чином, віра допомогла позбутись жінці важкої хвороби.

 Після смерті святих, у їхню честь була збудована церква і у неї почали сходитися хворі, які бажали отримати зцілення і по своїй вірі і молитвах отримували його. Так наприклад одна жінка, для явління Слави Божої, була глухо-німа і отримала зцілення за свою молитву. Вона постійно приходила в храм святих Косми і Даміана і довго молила їх позбутися від цієї хвороби. В умі вона часто повторяла Трисвяте і саме через нього вона отримала зцілення. Коли на богослужінні почали співати Трисвяте, до цього часу глухо-німа жінка почула їх і почала разом співати. Так непрестанна молитва вилікувала жінку.

 Святі Косма і Даміан знали, що хвороби походять від гріха. Це і гріх прабатьків, який є на кожному з нас, його прояви ми бачимо у вигляді, наприклад, потопу, після якого з'явилось безліч хворіб і вірусів чи судів Божих на Єгиптом. Також хвороба дається за гріх, який людина створила або може створити. Косма і Даміан, врозумлені Духом Святим, допомагали людям правильно лікуватися, оскільки зцілення можна отримати будучи в лоні Святої Церкви, принісши покаяння, причастившись Святих Христових Тайн і молитвою, яка постійно повинна супроводжувати людину і саме по молитвах святих Косми і Даміана, люди отримували зцілення. Про силу молитви говорить і ап. Іаков: «И молитва веры исцелит болящего и восставит его Господь, и если он соделал грехи, простятся ему». (Иак. 5:15).

 Але були хвороби від яких святі не зцілювали, оскільки вони є промислом Божим, щоб явити Славу Господню, як знамення для невіруючих. Господь сам про це казав учням: «Увидевчеловекаслепого от рождения, спросили: Равви! ктосогрешил, он илиродители его, чтородилсяслепым? Иисусответил: не согрешилни он, ниродители его, но это для того, чтобы на нем явились делаБожии" (Иоан.9:1-3). В цьому випадку мудрі цілителі Косма і Даміан врозумляли людину, прививали їй молитву, щоб безропотно нести цей подвиг і потім отримати велику винагороду у Царстві Небесному.

 Святі Косма і Даміан були великими цілителями і тому при житті їх люди називали чудотворцями. Нажаль у наші дні такі святі люди трапляються рідко, але натомість є різні гадалки, астрологи, бабки, екстрасенси, які видають з себе цілителів а насправді створюють відчуття послаблення хвороби, після чого часто настає погіршення. В Біблії написано: «Не повинен знаходитись у тебе… віщун, ворожка, чародій, … викликаючий духів… бо огидний перед лицем Господнім кожен, хто це робить». (Втор. 18,10-12). Як відомо ці люди далекі від духовного життя і від Церкви. А про їхні зцілення говорить преп. ІоанКасіан Римлянин: «Зцілення такого роду бувають по омані і хитрощах демонів». Звернення до них є гріхом, який є істиною причиною хворіб. Тому, якщо людина скористалася їхніми послугами, потрібно принести покаяння. А справжніх лікарів Церква не осуджує, про що і написано в Біблії: «І дай місце лікареві, бо його створив Господь і нехай не відходить він від тебе, бо він потрібен тобі».

 Тому браття і сестри, будемо молити святих Косму і Даміана, щоб вони допомогли нам усвідомити нашу гріховність, яка є причиною наших хворіб і щоб не звертались ми до не правильних лікарів, а лікарі Господні вилікували наші недуги, спрямували нас на покаяння і життя з Богом, спонукали до молитви і допомогли безропотно терпіти усі хворобливі випробування, які посилає нам Господь, щоб досягнути вічного блаженства у Царстві Небесному. Амінь.

Кулiнiч Сергiй

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Когда припадаешь пред Богом в молитве, будь, в помысле твоем, как муравей, как земные гады, как червячок, как лепечущее дитя. Не скажи пред Ним чего-нибудь разумного: младенческим образом мыслей приблизься к Богу.

Преподобный Исаак Сирин