Киричевський Петро

Проповідь в день пам'яті Святої Великомучениці Катерини

Во ім`я Отца і Сина і Святого Духа!

 Сторінки церковної історії, дорогі браття та сестри передають нам чітку картину формування Християнської віри, з моменту проповідей апостолів і до наших часів. Вагомий внесок у проповіді Розп'ятого Хреста слугує подвиг мученечества. Святі Отці не дарма говорять що жертва Святих Угодників Божих слугую основою Церковного устрою. Також Святий Апостол і Євангеліст Іоанн Богослов в Апокаліпсисі говорить такі слова: «И когда он снял пятую печать, я увидел под жертвенником души убиенных за слово Божие и за свидетельство, которое они имели» (Апок. 6:9) Душі праведників постраждавши за Христа знаходяться під вівтарем небесного храму, подібно тому як і на землі з часів мучеників ввійшло в звичай класти в основу храму частиці мощей мучеників.

 Ми знаємо, дорогі браття та сестри,що Мученики називались саме свідками (саме слово «мартис», означає «свідок») тому що там де страждання і смерть, те що може бути для людини на справді найбільш величне і світле – найкраще життя там де присутній Живий Бог. І вони свідчили своїми стражданнями і своєю смертю що є віра християнська.

 Дорогі браття та сестри, сьогодні наша Свята Православна Церква святкує пам'ять св.. великомучениці Катерини. Свята Катерина жила в місті Александрії в часи правління нечестивого імператора Максиміліана. Свята походила з дуже знатної царської сім`ї. Всі дуже дивувалися її красі і розуму. До 18 років Катерина досконало вивчила всі твори язичеських філософів та письменників, навчалась ораторському мистецтву, також вивчила декілька мов. Багато знатних і багатих вельмож хотіли одружитися з Катериною, але вона всім відмовляла. Мама Святої Великомучениці була таємною християнкою і також просила дочку щоб вона вийшла заміж але Катерина відмовилась і поставила умову, щоб знайшли такого ж розумного і багатого як вона. Всі розуміли що це не можливо. І мама взяла дочку повела до одного святого старця, щоб він зміг допомогти їй. Коли вони прийшли, старець повчав її християнській вірі. Старець промислом Божим прозрів проблеми Катерини і сказав що знає одного юнака подібного якому немає у всьому світі. Катерина дуже хотіла побачити його і старець дав їй ікону Божої Матері з немовлям Іісусом і сказав що якщо вона дуже сильно помолиться до них то побачить його. Катерина прийшовши додому почала сильно молитися і коли втомилася заснула і побачила видіння але маленький Іісус не хотів дивитися на неї і сказав що вона сповнена язичеської нечистоти. Катерина запитала що вона повинна зробити щоб побачити його. Іісус відповів щоб вона пішла до старця і зробив все що він їй скаже. Прокинувшись Катерина відразу ж пішла до старця. Прийнявши Святе Хрещення і настанови християнської віри Катерина повернулась додому. Ввечері вона знову возносила свої молитви до Господа і в цей раз знову побачила видіння і тепер Господь відкрив їй своє обличчя і сказав що обрав її собі в наречені і тому вона повинна зберігати до кінця життя цвіт дівства. Прокинувшись Свята побачила на правій руці перстень і зрадівши прославила Бога. В той час імператор Максиміліан прийшов до Александрії і віддав наказ всім приносити жертви ідолам. Свята Катерина пішла і хотіла поговорити про нечестя його богів але цар переніс розмову і зібравши всіх своїх мудреців запросив її на бесіду. По промислу Божому Свята змогла довести всім мудрецям і імператору про нечестя їхніх богів за що і була засуджена на смерть через усічення мечем. Помолившись Свята мучениця була вбита і Ангели Божі забрали її останки і перенесли на Сінайську гору.

 Ми, дорогі брати та сестри також призиваємось до того, що б по мірі своїх сил бути свідками того, що на справді життя православного християнина – не лише Хрест, даний нам, але Хрест прийнятий і Хрест взятий.

 І ви дорогі прихожани, як істинно православні християни розумієте що все заключається в одному простому секреті. Що ті скорботи котрі посилає нам Господь (незалежно від їх тяжкості) стали свідченням присутності в нашому житті Живого Бога. І ми молимося всім мученикам, древнім і новим, які прийняли той Хрест і нове життя і свідчать нам, що Церков Божа Жива, і ми радіємо що ми належимо до цієї Церкви і також призвані бути свідками перемоги Христової! Амінь!

Киричевський Петро

ДРУГИЕ ПРОПОВЕДИ

Святые отцы о спасении

Святой Симеон Новый Богослов, после высоких видений и откровений, всегда пересчитывал грехи свои, не только делом совершенные, но и в мысли бывшие, говоря так: я грешник в том-то произволением, я грешник окаянный в том-то волею, и подобное.

Преподобный Амвросий Оптинский