Інші статті

Как прощаются грехи?
Для Господа сказать слово – то же самое, что и сотворить дело. Для простого смертного одинаково легко сказать и: Прощаются тебе грехи


Фетишизм і православ’я

Якщо подивитись на дану проблему очима сторонньої людини, то можна знайти багато спільного між фетишизмом і нашою православною практикою


Зачем творить дела милосердия ?

Бедный может быть жив и без того, чего просит, но дающий ему без того, чтобы быть,




Любите врагов ваших




О любви и браке




Православный приход на Пальме де Майорке
В апреле этого года по приглашению благочинного приходов Московской Патриархи Испании и Португалии архимандрита Макария была совершена поездка в испанский город Пальма


Закарпаття очима Почаївської семінарії
Студенти Почаївської Духовної Семінарії познайомилися із Закарпаттям, його чарівною природою, багатовіковою історією


Воскресная школа при Почаевской Духовной Семинарии совершила паломническую поездку по Закарпатью




Как у нас появились фальшивомонетчики
Подделка денег как преступный промысел известно с тех пор, как деньги стали универсальным эквивалентом обмена.


Что написано на сердце человека?
В жизни вы можете наблюдать духовный закон: «Ничто не проходит бесследно». Все, что вы делаете, говорите или даже просто желаете и думаете, - отпечатлевается в вашем сердце

Неділя третя після Пасхи жінок мироносиць

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа.
Христос Воскресе! Воістину Воскресе!

 Такими радісними словами дорогі браття і сестри на протязі цих двох тижнів ми вітаємо один одного. Не тільки цими словами ми вітаємось, але цими словами Христос Воскресе – Воістину Воскресе ми прославляємо Господа нашого Іісуса Христа, який воскрес із мертвих в третій день. Який переміг зло, переміг смерть і дарував нам життя вічне.

 Цю велику радісну звістку вперше взнали святі жінки мироносиці, пам’ять яких сьогодні вшановує наша свята православна Церква. Ці жінки мироносиці саме перше, як сказано в Євангелії від Луки що вони ще: «утру глубоку притекоша на гроб», тому-що ще була ніч і тільки починалося розвиднятися вони прибігли на гроб, щоб помазати миром тіло Господа нашого Іісуса Христа. Так як вони прибігли з миром і під-час погребіння помазували миром, тому і вони називаються – мироносицями. Як бачимо, що ці жінки мироносиці завжди перебували разом з Господом, коли Господь жив на землі, вони вчилися від Нього, як то правильно потрібно жити. Коли Господь ішов на Хресне розп’яття вони так само слідували разом біля Нього чи разом з Ним. Як бачимо, що апостоли убоялися, порозбігалися в різні кінці, а жінки ішли біля Господа, співчували і плакали, що Він іде на смертні страждання. Також коли Господа розп’яли вони також залишалися біля нього і коли Господь предав Свій Дух в руки Бога Отця, то святі жінки мироносиці бачили також, як тайні учні святий праведний Іосіф Аримафейський і Нікодім благоговійно з страхом зняли з Хреста Пречисте Тіло Господнє і погребли Його в гробі. І вони також бачили, як і де погребали Господа і потім в суботу вони були в дома, був день спокою вони нікуди не йшли, а далі в перший день, тобто в день воскресний де вже було сказано, що вони раннім ранком приготовили миро і були у великій скорбі. У великій скорбі, що помер їхній Учитель, їхній Наставник з глибокою печаллю будучи в ній забули слова Господа, що Він воскресне у третій день, але вони настільки були переповнені скорботою, що в цій скорботі вони прибігли до гроба. Вони біжать до гроба і знають, що камінь привалений до печери до входу, що вони не зможуть ввійти в гроб, але вони собі помишляли, що всеж-таки ввійдуть в гроб і попросять стражу, щоб вона їм відкрила. Але коли вони прибігли, то що побачили? А побачили, що камінь вже відвалений від гробу і в печері побачили ангелів. І явився їм першим після Божої матері, - Марії Магдалині та іншим жінкам мироносицям, явився Господь наш Спаситель. Який сказав їм: «Радуйтеся» вони перші побачили воскрешого Христа. І як ми бачимо, дорогі браття та сестри з їхнього життя, що в них була глибока віра, що вони ні на хвилинку не сумнівалися, що це дійсно є Господь Спаситель світу. І вони вірували до самого кінця і віра їхня не посоромила. Віра, якою вони вірили перемогла. Також бачимо, що вони помазують тіло миром, тобто з великою любов’ю відносяться до свого Спасителя і цю любов показують своїм життям. Далі після Воскресіння Христового святі жінки мироносиці разом з апостолами також потрудилися багато проповідуючи про Воскреслого Христа, Якого вони перші побачили своїми очима. І потім і далі перші християни-жінки брали приклад з жінок мироносиць і так само старалися вести благочестиве святе життя. Ясно, що вже пізніше вони не мали змоги принести миро до Господа, але на даний час всі ми беручи приклад з жінок мироносиць повинні пам’ятати собі, як приносити в свому власному житті кожен день миро молитви, миро доброти, миро милосердя, миро любові і це буде дійсно хорошим миром для Господа нашого Іісуса Христа. І коли перші християни жінки старалися уподібнитися жінкам мироносицям, бо багато хто з язичників, як на приклад вчитель святителя Іоанна Златоустого він дивувався і казав дійсно жінки християнки то вони стоять на високому рівні і вони превзойшли усіх жінок. І ми дорогі, браття та сестри, а особливо жінки в сьогоднішній святковий день повинні також собі пам’ятати і брати приклад з жінок мироносиць, які самі перші показали свою непохитну віру і показали свою любов до Спасителя. Як зараз ми бачимо, що і зараз в храмі є чоловіків багато, але в основному приходять жінки, які також показують свою віру і любов до Господа і до храму Божого в якому Він перебуває не видимо Своєю благодаттю в Святих таїнствах.

 Тому будемо сьогодні в цей святковий день просити Господа, щоб Господь по молитвам святих жінок мироносиць, пам’ять яких ми сьогодні звершуємо допоміг нам в нашій непохитній вірі у нашій любові утвердитися, в добрі перемогти зло. І разом з жінками мироносицями принести нам миро – власне життя, яке буде чисте і непорочне, яке допоможе нам наслідувати Життя Вічне і разом з жінками мироносицями прославляти Воскреслого Господа нашого Іісуса Христа в вічному житті. Амінь Христос Воскрес! Воїстину Воскрес!

 ієрей Віталій Гнатюк

ІНШІ ПРОПОВІДІ